Hľadať akcie

Povedz mi, akú hudbu počúvaš a ja ti poviem kto si

Povedz mi, akú hudbu počúvaš a ja ti poviem kto si

S touto vetou ste sa už určite stretli. To, akú hudbu počúvame najradšej, vypovedá veľa o tom, akými osobnosťami sme.Na túto skutočnosť poukazujú aj výskumy, ktoré opisujú ako sa hudobná preferencia spojuje s myslením človeka a jeho pohľadom na svet.

  

Obľúbená hudba o nás prezrádza, či sme chladnejší, racionálnejší alebo empatickejší.

Čo ale náš hudobný vkus ovplyvnilo? Výskumy tvrdia, že ho ovplyvňuje nielen prostredie, v ktorom žijeme, ale tiež výchova rodičov, či samotné vzdelanie.

 

Poďme sa teda pozrieť na menšiu charakteristiku ľudí, ktorí počúvajú rôzne žánre hudby.

 

Ľudia, ktorí sa vyznačujú s vysokým stupňom empatie alebo sú ochotní sa pre druhých obetovať, sa veľakrát nájdu v skladbách, ktoré sú pomalé, dojemné a texty piesní opisujú negativné emócie, smútok, či dokonca depresiu. Poslucháč tak nájde v textoch porozumenie a pocit, že danú situáciu prežil a veľmi dobre ju pozná.

 

Vyznávači klasickej hudby sú často ľudia introvertní, racionálni, systematickí. Tí, ktorí radi hľadajú vysvetlenie pre všetko.  

 

Silnými a racionálnymi osobami sú aj tí, ktorým sa páčia tvrdé rockové, či punkové skladby plné sily a energie. U týchto fanúšikov sa veľakrát stretneme s nízkou empatiou.

 

Hip-hopoví fanúšikovia si vychutnávajú spoločenské aspekty hudby. Sú to energetickí, extrovertní ľudia, ktorí sa radi odviažu a prežívajú hudbu naplno. Texty piesní, ktoré sú často čerpané zo života umelca, vedia poslucháčov dostať do varu.

 

Ako sme už spomínali na začiatku, hudba nás nielen definuje, ale poskytuje aj nespočetné množstvo spôsobov ako zlepšiť náš život. Vedeli ste, že:

 

  • Hudba nás dokáže zrelaxovať

  • Energetická hudba zlepšuje našu výkonnosť

  • Hudba znižuje bolesť

  • S hudbou môžeme byť odvážnejší a šikovnejší

  • Hudba z nás môže urobiť lepšieho človeka

  • Hudba môže záchraniť život

 

Určite ste sa už stretli s tým, že ste si spojili nejakú obľúbenú skladbu s intenzívnym emocionálnym zážitkom, ktorý vám vie privodiť šťástné, ale aj tie smutné spomienky z minulosti.

Preto tvrdíme, že hudba vie byť skutočné silná a môžeme sa na nej stať aj závislí.

A na akej hudbe ste závislí vy?

Zalajkuj na našom facebooku príslušným smajlom, ktorému štýlu sa prikláňaš :)